Bakan Avcı çocuklarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde…  
Bakan Avcı çocuklarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde…

Bakan Avcı çocuklarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Bakan Avcı çocuklarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde…

Millî Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarının yapıldığı salona gelişinde, çocuklarla tek tek selamlaşan ve sohbet eden Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğuna oturan 10 yaşındaki Zülal Erdurmuş´a da "Sen benim koltuğuma niye oturdun" diye espri yaptı. 

Erdoğan, çocukların bayramını kutlayarak, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´ne, milletin evine hoş geldiniz" diye seslendi. 

TBMM´nin açılışının 95´inci yıl dönümünde tüm şehit ve gazileri rahmetle, minnetle yad eden Erdoğan, şunları söyledi: "23 Nisan 1920´de açılan Meclisimizin ilk başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal´i ve silah arkadaşlarını da hürmetle, rahmetle anıyorum. Büyük Millet Meclisimizin açılış tarihi gibi gerekten çok önemli bir günün çocuklarımıza armağan edilmiş olması, rastgele alınmış bir karar değil. Büyük Millet Meclisi, dualarla, salavatlarla açıldığı o tarihi güne ilişkin fotoğraflara bakın. İlk dikkatinizi çekecek olan çocuklardır."

"Sizler de sonraki nesillere güzel bir gelecek sağlamak için çalışacaksınız"

Ankara´da olmanın çocuklar için ayrıcalık olduğunu, hem Ulus´taki ilk Meclis Binası´nı hem de yeni Meclis´i görebileceklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Meclisimiz çocuklarla açılmış, çocukların istikbali için mücadele yürütmüş ve zamanı geldiğinde de o günün çocuklarına ülke yönetimini teslim etmiştir. Bugünün çocukları olarak Cumhurbaşkanlığına, Meclis´e, Başbakanlığa, bakanlıklara, valiliklere, kaymakamlıklara, belediyelere ziyaretçi olarak gelen sizler yarın o görevleri bizzat yürüteceksiniz. Bizim bugün yaptığımız gibi sizler de daha sonraki nesillere güzel bir gelecek sağlamak için çalışacak, mücadele edeceksiniz. 18 yaşından itibaren seçme ve seçilme yeterliliğine sahip bireyler olarak, bu büyük ve kutlu yürüyüşte yerinizi almaya başlayacaksınız.

Gerçi şu anda henüz 18 yaş seçilme yaşı değil ama benim özellikle bir kaç yıldır 18 yaşın sadece seçme değil, aynı zamanda seçilme yaşı olma teklifim var. Temenni ederim ki bu parlamento nasıl 30´u 25´e indirdiyse, şimdi bunu bir de 18´e indirmeli. Çünkü batı ülkelerinin birçoğunda, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birçoğunda 18 yaş hem seçme hem de seçilme yaşıdır. 

Seçmek zordur aslında, seçilmek değil. Çünkü en iyiyi, en kaliteliyi bulup çıkarabilmek kolay bir iş değil, zor bir iştir. Seçilmek için aday olursunuz, eğer layıksanız, seçecek olan kişiler sizi oradan çeker, çıkarır ve seçer. Bu bakımdan temenni ediyorum ki, 18 yaşın seçme ve seçilme yaşı olarak yapılacak yasal düzenleme ülkemizin geleceğini genç kuşaklara emanet etme noktasında çok büyük önem arz edecektir."

 

Eğitim alanında büyük dönüşüm gerçekleşti

Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nın bugünkü konukları arasından bürokratlar, belediye başkanları, bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları, bilimden sanata her alanda başarılı çocuklar çıkacağını ifade eden Erdoğan, keman çalan Melek Kaya´yı da büyük konser salonlarında dinleyecek günlerin geleceğini söyledi. 

Yapımı devam eden büyük salonda ilk resitali Melek Kaya´nın vermesini isteyen Erdoğan, salonun tamamlanmasının ardından Kaya´nın açılış törenine davet edeceklerini belirtti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinden bu yana çocuklara daha iyi, daha mutlu, daha müreffeh bir Türkiye bırakmak için çok çalıştıklarını, çok ciddi projeler hayata geçirdiklerini anlattı. 

Özellikle eğitim alanında büyük bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Evinize gittiğinizde anne babalarınıza lütfen sorun, onlar hangi şartlarda eğitim görmüşler. Onların anlattıklarını bugün sizin sahip olduğunuz imkanlarla karşılaştırın, aradaki farkın gerçekten çok büyük olduğunu göreceksiniz" dedi. 

 

"Nereden nereye geldiğimizi bilmezsek bugünü değerlendiremeyiz"

Büyükanne ve büyükbabalarından bu konuda alacakları cevapların da çocukları hayrete düşüreceğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkemizin nereden nereye geldiğini bilmezsek, bu günümüzü ve gelecek hedeflerimizi doğru değerlendiremeyiz. Türkiye son 12 yılda elde ettiği üç katlık büyümeyle bugünlere geldi ve bu büyümede en önemli payı Millî Eğitim Bakanlığımız, ikinci sırada Sağlık Bakanlığımız almıştır. İnşallah 2023 hedeflerimize ulaşarak, 2053 ve 2071 vizyonumuzu hayata geçirebileceğiniz bir Türkiye teslim etmek istiyoruz."

Çanakkale Kara Savaşları´nın yıl dönümünün  24-25 Nisan´da yad edileceğine dikkati çeken Erdoğan, bugün İstanbul´da 100´e yakın ülkenin devlet başkanları, başbakanları, bakanları ve temsilcilerinin geleceğini ve Barış Zirvesi´nin toplanacağını ifade etti. Erdoğan, "Onlarla Dünya Barış Zirvesi´ni topluyoruz İstanbul´dan tüm dünyaya barış mesajı vereceğiz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın sabah da Çanakkale´ye giderek, şehitlikleri ziyaret edeceklerini söyledi.

 

Çanakkale Şehitliği ve tarih şuuru

Çocuklara, Çanakkale´ye gitmelerini tavsiye eden Erdoğan, “Çanakkale şehitliklerini görecekler ki ecdadımız o Çanakkale´de yedi düvele karşı nasıl bir mücadele vermiş" ifadesini kullandı. 

Çanakkale Kara Savaşları´nda Gazi Mustafa Kemal´in yanında, tüfeklerinin kabzaları yere sürünecek kadar gençlerin de olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz o neslin, o ecdadın evlatlarıyız. Onu yerinde görmek inanıyorum ki sizlere çok önemli bir tarih şuuru verecektir. Tarihi olmayanın geleceği olmaz. Bunu bileceğiz ve bu şekilde de Çanakkale´deki o ziyaretleri yaptığımızda ve kabristanları gezerken, Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin ama bir de onların nerelerden geldiklerini gördüğünüzde inanıyorum ki şaşıracaksınız. Orada Tiflis´i, Bakü´yü, dünyanın değişik yerlerinden Pakistan´dan, Afganistan´dan gelenleri göreceksiniz. Hepsi bizim istiklal mücadelemize katıldılar. Ve tabii 23 Nisan´da tüm dünyaya ilan ettiğimiz Kurtuluş Savaşımızın, Çanakkale Savaşı bir habercisi oldu. Bu bakımdan çok önemli ve dayanak noktamız olması hasebiyle de muhakkak orayı gezip görmeniz gerekir. Ben inanıyorum ki hemen Bakanlığımız süratle bunu derleyip toparlayıp sizleri Çanakkale´ye götüreceklerdir. Bu şehirlerin gerçekten bize 81 vilayetimizin her biri kadar yakın yerler olduğunu orada bu kabristanı ziyaret ederken göreceksiniz."

Çocukların, Çanakkale´de simülasyon merkezleri ve müzeleri de görme imkanı yakalayacaklarını belirten Erdoğan, "Kökünden kopan bir ağaç nasıl yaşayamazsa kısa sürede nasıl çürür ve devrilip giderse aynı şekilde tarihlerinden kopan milletler de ayakta kalamazlar" diye konuştu.

Erdoğan, Kazakistan´da Ahmet Yesevi Türbesine yaptıkları ziyareti anımsatarak, "Ahmet Yesevi´yi bilmeyen Hacı Bektaş Veli´yi bilmez. Hünkarı bilmeyen Bosna´daki Sarı Saltuk Türbesi´nin anlamını bilmez. Bunları oraları gezerek, oraların tarihçesini okuyarak anlamamız lazım" ifadesini kullandı. 

Malazgirt´i bilmeyenin Söğüt´ün, İznik´in, Bursa´nın, Edirne´nin tarihteki yerini bilemeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların taşıdığını öneme dikkati çekti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "İstanbul´un fethindeki sırrı kavrayamayan Türkiye Cumhuriyeti´nin ifade ettiği asıl manayı da idrak edemez. 23 Nisan tarihine işte bu fotoğraf içinde baktığımızda çok daha farklı bir anlam görürüz. Bu fotoğraf aynı zamanda bizlere çocuklarımız için yapmamız gerekenleri de ifade eden kıymetli bir uyarıcıdır. Dolayısıyla ben sizlere bu güzel, anlamlı bayram gününde daha nice bayramlar temenni ediyorum. İnanıyorum ki sizler inşallah 2071´i göreceksiniz. 2071´in Türkiye´sinin bugünkü Türkiye´den çok daha farklı, çok daha güçlü olduğuna, olacağına inanıyorum. Çünkü öyle temeller attık. Bu temeller üzerinde hem 2053´ü, İstanbul´un fethinin 600´üncü yıl dönümünü, hem de 1071´i özellikle bininci yıl dönümünde 2071´de kutlamak sizlere nasip olacak, biz de o günleri göremeyeceğiz. Bu duygular içerisinde sizleri gözlerinizden öpüyorum, okullarınızda hepinize başarılar diliyorum, başarılı bir gelecek Allah´tan temenni ediyorum."

 

"Çocuklar gülerse tüm dünya güler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, "Şimdi sözü sayın cumhurbaşkanımıza bırakalım" diyerek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Aydınlıkevler İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Zülal Erdurmuş´a söz verdi.

Erdurmuş, böyle anlamlı bir günde kendisini ve arkadaşlarını davet ettiği için CumhurbaşkanıErdoğan´a teşekkür etti. Yurdun ve dünyanın bütün çocuklarını selamlayan Erdurmuş, bugünün milyonlarca çocuğun bayramı olduğunu söyledi.

Bundan 95 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün Millî egemenliğin simgesi olan TBMM´yi açtığını ve bugünü çocuklara armağan ettiğini belirten Erdurmuş, "Gün sevgi ve anma günüdür. El ele olduğumuz her gün bizim günümüzdür. Tüm dünya çocuklarıyla beraber olduğumuz bu günde sevgi, barış ve kardeşlik diliyorum. Çocuklar gülerse tüm dünya güler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nız kutlu olsun" diye konuştu.

 

"Çok köşeye sıkıştırdılar"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdurmuş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nı nasıl bulduğu sorusu üzerine, 23 Nisan´ı kutlamaya geldiklerini belirterek, 23 Nisan ile ilgili soruların daha uygun olabileceğini söyledi.

Erdurmuş, başkanlık sistemine ilişkin soruya, "Aslında benim bildiğim bir başkanlık sistemi var, o da sınıf başkanlığı. Biz sınıf başkanımızı da dönem başında seçmiştik" karşılığını verdi.

Çözüm Süreci ile ilgili görüşü de sorulan Erdurmuş, "Çözüm Süreci içerisinde kardeşlik, sevgi, barış diliyorum. Çünkü biz 23 Nisan çocukları olarak sorunlarımızı sevgi, barış ve kardeşlik içinde çözeriz" dedi.

7 Haziran´da yapılacak seçimlere yönelik soru üzerine de Erdurmuş, "Ben henüz seçme hakkına erişmiş değilim bunun için seçme hakkına erişmişler düşünmeli bunu" yanıtını verdi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben decumhurbaşkanımıza basın mensuplarının bu tür sorularına verdikleri kısa, net cevaplar nedeniyle teşekkür ediyorum. Çok köşeye sıkıştırdılar" dedi.

 

"Şimdi beni yıktın"

Kent Koop İlköğretim Okulu öğrencisi 9 yaşındaki 3. sınıf öğrencisi Melek Kaya da kabulde kemanıyla kısa bir dinleti sundu. Kaya, "Bu parçayı şehitlerimiz için çalıyorum" diyerek "Çanakkale Türküsü"nü, Erdoğan için de "Uzun ince bir yoldayım" türküsünü çaldı. Melek Kaya´nın "Bu şarkıyı da anneniz için çalıyorum" demesi üzerine Erdoğan, "Şimdi beni yıktın" dedi. Kaya´nın "Benim annem, güzel annem" şarkısını çalması Erdoğan´ı duygulandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam odasına geçerek çocuklara çeşitli hediyeler verdi. 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.